Kislik Domates Sosu Nasil Yapilir

Merhaba ;
Yazın lezzetini taptaze saklamak için ideal lezzettir konserve kışlık domates sosu kışlık domates sosunu istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz; çorba için domates sosu, yemekler için domates sosu, menemen için domates sosu, kahvaltı için domates sosu, makarnalar için domates sosu yani neredeyse tükettiğimiz pek çok tarifte yerini domates sosu alır işte bu nedenle yazın bereketini kışında hem taze hemde vitaminini kaybetmeden tüketebilmek içindir kışlık domates konservesi tarifi.
Ben bu yıl kışlık domates sosu hazırlığında geç kaldım, önce misafirler sonrasında Bayram derken yerini kızımında ilkokul birinci sınıfa başlayarak mini mini 1 olmasının da etkisiyle domates sosu biraz savsaklandı. Bu sefer domates sosunu bir önceki tarifim olan kışlık domates sosundan biraz daha farklı yaptım, nasıl yaptığımı anlatayım ama önce domates sosu yapımında dikkat edilmesi gereken püf noktalarına da değinmeden tarifime geçmeyeyim.

Domates sosu
kışlık domates sosu

Domates Sosu Yapımında Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktaları

  1. Domatesleri asla rondodan geçirmeyin , domatesler sulandığı için pişme aşamasında istediğiniz yoğunluğa ulaşması zaman alır, hem enerji kabına hemde zaman kaybına uğrarsınız, domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin veya domateslerin kabuklarını soyarak ufak ufak doğrayın.
  2. Domates sosu için için en uygun domates bardak domatestir pek çok çeşitli ismi vardır, Çanakkale domatesi olarak satılır, erik domates denir bu domatesin özelliği susuz ve çok etli olmasıdır ,
  3. Eğer domateslerin çekirdeklerini sosunuz da istemiyorsanız rendeledikten sonra ince süzgeçten geçirebilirsiniz ama ben hem vitamini çekirdeğin dedir mantığıyla hemde süzgeç aşamasında ziyan olması yüzünden tercih etmiyorum , ayrıca diğer domates çeşitlerine göre daha az çekirdekli olduğundan erik domatesi tercih ettiğim için çekirdekleri de beni çok rahatsız etmiyor
  4. Eğer menemenlik sos yapıyorsanız sivri acı biber veya sivri tatlı biber kullanabilirsiniz onun daha çok yakıştığını düşünüyorum, bu sos tarifi ile menemenli yapabilirsiniz biber ekleyecekseniz öncelikle biberleri az sıvı yağda yumuşayana kadar pişirip ardından domatesleri ekleyerek aşağıda anlatığım şekilde pişirebilirsiniz.
  5. Önce güvenlik diyerek domates sosunu kavanozlara doldurma aşamasına geldiğinizde elinizi sıcaktan koruyacak havlu , fırın eldiveni gibi materyallerden yararlanmayı unutmayalım, ayrıca kavanozun kapağını kapatmak için konserve kapağı kapatıcı şeklinde ürünler satılıyor ben henüz rast gelmedim ama siz bulursanız kaçırmayın alın.
  6. Bu domates sosu yapımı aşamasında aklınıza takılan her soruyu altta bulunan yorum panelinden çekinmeden sorabilirsiniz, müsait olduğumda mutlaka cevaplayacağım.
  • Acı biberli Domates sosu tarifine BURADAN ulaşabilirsiniz
  • Kış hazırlıkları İçin yapılması gerek 10 tarife BURADAN ulaşabilirsiniz
  • Közlenmiş Kırmızı Biber konservesi tarifine BURADAN ulaşabilirsiniz
  • Lutenitsa (kahvaltılık domates Sosu) Tarifine BURADAN ulaşabilirsiniz

Sponsorlar

Kışlık Domates Konservesi İçin Gerekli Malzemeler

  • 5 kilo Çanakkale Domatesi
  • 1 yemek kaşığı silme tuz (himaleya tuzu kullandım)
  • 3-4 adet 700 ml.lik kavanoz
  • hiç kullanılmamış kavanoz kapakları

Domates Sosu Tarifi
kışlık domates sosu tarifi

Kışlık Domates Sosu Tarifi
Kışlık Domates Sosu Nasıl Yapılır?

  • Domatesleri yıkayıp, kabuklarını soyun 1 domates 6-7 parça olacak şekilde doğrayın, 5 litrelik tencereye tüm domatesleri doğrayarak ocağa oturtup 1 yemek kaşığı tuzu ekleyip orta büyüklükteki ocağın altını açın.
  • Yavaştan sulanmaya başladıkça her 10 dakikada bir karıştırın, domatesler her fokurdadıkça karıştırıp gerekiyorsa ara ara altını kısıp tekrar açın , ocak batmaması için üzerine benim kullandığım gibi kızarma için kullanılan yağ sıçramasına engel olan süzgeç kapaklardan kullanabilirsiniz.
  • ilk 30 dakika domatesler sulanıyor ardından suyunu saldıktan sonra çekmeye başlayacak, koyulaşmaya başlayınca domatesler sıcakken blender’dan geçirip , 10 dakika daha pişirin, bir havlu ve tutacak yardımıyla kavanozu tutup ellerinizin yanmasına engel olacak şekilde kavanoza domates sosunu doldurun, kavanoz ağzındaki domates sosunu silip kaynatılmış soğutulmuş ve sudan arındırılmış kavanoz kapaklarını kapatıp, temiz bir havlu üzerine ters çevirin, 1 gün boyunca kımıldatmadan bu şekilde bekletin,
  • Ertesi gün kavanozları kontrol edin, kavanozundan taşan sos var ise kapağını açıp sosu tekrar ısıtıp, tekrar kavanoza doldurup yeniden kapağını hiç kullanılmamış olarak değiştirip, bekleme sürecine yeniden başlayın,
  • Bütün bir kış boyunca lezzet ile tüketeceğiniz domates sosları hazır, ister yemeklerde,çorbalarda isterseniz kahvaltılarda veya menemenlik olarak tüketebilirsiniz,

Afiyet Olsun

Kahvaltılık domates sosu
kışlık domates sosu tarifi

Domates Sosu Tarifi
Kışlık Domates Sosu
Domates Sosu Tarifi