Mutfakta Bilmeniz Gereken Püf Noktaları
Mutfakta Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Püf Noktaları
Mutfak Sanatına Dair İp Uçları
Mutfakta bilinmesi gereken bazı pratik bilgiler paylaşmak istiyorum dilerim faydasını görürsünüz.. Bu bilgiler ışığında daha güzel yemekler, daha lezzetli tatlar, daha eşsiz sunumlar hazırlanacağınıza eminim Bu püf noktaları basit ama, dikkat edilmesi gereken , fakat gözden kaçan durumlar dan olabilir , bunlar neler birlikte değinelim..
Sponsorlar
- Yemeklerin pişirme süresi, kaynamaya başladığı andan itibaren hesap edilir.
- Kalın ve düz tabanlı tencerede pişen yemek daha lezzetli olur.
- Yemeklerin dibinin tutmaması için tencere ara sıra sallanmalıdır.
- Yemekte kullanılacak domatesler, sıcak suya batırılıp çıkarılırsa daha kolay soyulur. Domateslerin çekirdeği çıkarılarak yemekte kullanılması tercih edilir
- Soğan soyulurken göz yakmaması için, soğan kabukları soyulduktan sonra 1 litre suya 1 çay kaşığı sirke katılmış suda bekletilirse göz yakmaz.
- Yemeklerde fazla salça kullanılmamalıdır.
- Yağlı hamurlarla yapılan böreklerde hamurun bozulmaması için çok az limon suyu suyu katılmalıdır.
- Hamur dinlendirilirken, üzerine nemli bez örtülürse kabuk tutmaz.
- Unla yapılan tatlılara çok az su konulursa daha lezzetli olur.
- Koyun ve kuzu eti üzerine biberiye serpilir, kemik uçlarına sarımsak sürülür az yağlı fırında kızartılırsa daha lezzetli olur.
- Kebapların daha lezzetli olması için, etleri bir kahve fincanı soğan suyu, bir kahve fincanı zeytinyağı ve 1 kahve fincanı süt karışımıyla ovup 10-12 saat buzdolabında bekletmek gerekir.
- Balıklar, bir baş soğan bir demet maydanoz, iki defne yaprağı, ince doğranmış yarım limon karışımıyla ovulur veya bu karışım üzerine serpilmiş durumda 15 dakika kadar bekletildikten sonra pişirilirse daha lezzetli olur.
- Balıklar, biraya batırıldıktan sonra kızartılırsa daha lezzetli olur.
- Kalamar kızartılmadan önce süte batırılırsa daha yumuşak olur.
- Yumurta çırpmak için alüminyum kap kullanılmamalıdır. Porselen veya cam kapta hafif ısıtılarak çırpılmalıdır, böylece hem daha iyi kabarır, hemde alüminyum kapta olduğu gibi rengi koyulaşmaz.
- Galeta unu hafif bir koku yaptığından, bunun yerine fırınlanmış bayat ekmek kullanmak daha doğrudur. Bunun için evde biriken bayat ekmekler dilim dilim kesilir ve havadar bir yerde biriktirilir. yeteri kadar birikince fırınlanır, daha sonra ufalanarak toz durumuna getirilir.Ekmek tozu kuru ve serin bir yerde saklanırsa daha uzun süre dayanır.
- Yumurtayı kullanmadan önce, her zaman ayrı bir kaba kırılmalıdır. Böylece yumurtanın bozuk çıkması durumunda bütün yemek malzemesi ziyan edilmemiş olur.
- Yumurtanın akını sarısından ayırmak için şöyle yapılabilir; kırılmış yumurta bir kabın üzerine oturtulmuş ince delikli bir süzgece dökülür. Yumurtanın akı süzgecin deliğinden alttaki kaba süzülüp akar. Sarısıda süzgeçte kalır.
- Karides, ıstakoz ve böcek sıcak tuzlu ve sirkeli suya atılarak haşlanmalıdır. Suyun tuz oranı şöyle hesaplanır; her bardak suya 1.5 çorba kaşığı tuz. Istakoz kaynar suya atılmadan önce, kuyruk kısımları tahta sopaya iki yandan bağlanmalıdır, böylece suya atıldığında debelenmeleri ve su sıçratması önlenmiş olur.
- Istakozun pişme süresi büyüklüğüne göre değişir. Fazla pişirildiğinde ıstakozun etleri lif lif dağılır, az pişirildiğinde çiğ kalır. Pişme süresini hesaplamak için ıstakozun boyu , yani başı ile kuyruğu arasındaki mesafe ölçülür, her cm’si için 45 saniye pişme süresi hesaplanır.buna göre şu formülü uygulamak gerekir Istakozun uzunluğu (cm) x 45:60 = pişme süresi yani 25 cm uzunluktaki bir ıstakoz için 25×45:60=18.7 dk. pişirilmelidir.
- Böcekler de ıstakoz gibi canlı ve kuyrukları tahtaya bağlı olarak, tuzlu kaynar suda pişirilir pişme süreleri ıstakoz’da olduğu gibi uzunluğa göre hesaplanır. Yalnız böceklerin etleri daha sert olduğu için her cm 45 saniye değilde 1 dk. olarak hesaplanmalıdır.
Not ; Lezzet Sofrası adlı kitaptan yararlanılmıştır.
Dikkat edilmesi gereken püf noktaları
Dikkat edilmesi gereken püf noktaları